Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Címkék:betegség,férgek,egzotikus utazás,bőrbetegség Férgek mászkálnak a bőröd alatt? A trópusokon voltál?

2011.07.04

 

 

Nem kívánatos trópusi bónusz lehet, ha egy egzotikus út után megmagyarázhatatlan jelenségeket produkál a szervezet. A legsokkolóbb tünet, amikor "megindul" a bőr, vagyis látásra és tapintásra is úgy tűnik, mintha önálló életre kelne a hámszövet, illetve szemmel láthatólag valami megmozdul a bőr alatt

Thinkstock

Igen, az nagy valószínűséggel az, amire először gondol a rémült utazó: vagyis, hogy nem egyedül érkezett vissza a forró égövről, paraziták, férgek leltek új otthonra a bőr alatt vagy a test szöveteiben. Nagyon fontos tudni, hogy bizonyos féregfajták csak hosszú hónapokkal a valós fertőzés időpontja után okoznak először tüneteket, addig alkalmazkodnak, átesnek a rájuk jellemző fejlődési cikluson, valamint elszaporodnak a gyanútlan beteg szervezetében.

Filariázisok - elefántláb-betegség

Ilyenek lehetnek a filariázisok, amelyek egyébként kifejezetten elterjedt parazitának számítanak az afrikai kontinensen, Ázsiában, de a latin-amerikai országokban is otthonosan érzik magukat. Utazók, turisták ritkán fertőződnek meg, ám ha mégis, akkor súlyos következményei lehetnek, hiszen mire az első tüneteket egy gyakorlatlan (és gyanútlan, az utazását már rég csak emlékei között őrző) ember felismeri, és orvoshoz fordul, akkorra a férgek hatalmas mennyiségben képesek elszaporodni a szövetekben és pusztításuk is súlyosabb lehet, mint az első tünetekre azonnal reagáló, a trópusi égövön lakó embernél.

Tünetei: Hosszas lappangás után a végtagok (mind a négy) hihetetlen mértékben megduzzadnak, e mellé az ágyék, illetve a nemi szervek duzzadása is párosul. Ennek oka, hogy a kifejlődő férgek akadályozzák, meggátolják a szükséges nyirokkeringést. A nyirokrendszer kóros működése miatt láz, a nyirokcsomók fájdalmas megnagyobbodása is jelentkezhet, illetve az alsó lábszárak duzzadása óriási lehet. Ez az úgynevezett "elefantiázis" jelenség.
 

AFP

A kórokozója egy fonalféreg, amelyet fertőzött szúnyogok terjesztenek. Kezelése gyógyszeres terápia.

Tumbulégy

A tumbulégy bármilyen apró horzsolt seben át képes petéit bejuttatni a bőr alá, ahol aztán 10-12 nap után (ezalatt alakul át a pete lárvává) lehet észlelni azt, hogy baj van. A 11-12 milliméteres lárvák ráadásul horgokkal rendelkeznek, amelyekkel szinte bevájják magukat a bőr alsó rétegébe. Eltávolításuk éppen ezért nem egyszerű, minden egyes lárvát egyenként kell kihalászni, szinte kivájni a bőrből.

Tünetei:

Megduzzadt nyirokcsomók és cseresznye nagyságú duzzanatok a fertőzés helyének közelében. Ezek a duzzanatok gyulladtak, vörösek és a közepük fekélyes is lehet. Ha a duzzanatot az orvos megnyomja, véres váladék ürül. A beteg jelentős fájdalmat érez, ugyanakkor nem minden esetben jár lázzal a fertőzés.Deusel-légy
 


Egy másik légy, a Deusel-légy is hasonló módon fertőz és hasonló panaszokat okoz, ám annak lárvái jóval nagyobbak és több, hosszú sorban elhelyezkedő horoggal rendelkezik.

 

 

en.wikipedia.org

Mindkét esetben a megoldás a lárvák eltávolítása, a seb megtisztítása és antibiotikumos kezelés.Kúszólárva (a horogféreg lárvája)

Minden trópusi vagy szubtrópusi területen otthon érzi magát a féreg, amely az emberbe egy köztes állat (leggyakrabban kutya vagy macska) ürülékével kerül be. A trópusi strandok, folyópartok homokjából a bőrön keresztül fertőződnek meg a betegek.Tünetei:

Több száz apró pörsenés megjelenése a bőrön, különösen a végtagokon. Az apró kiütések iszonyatosan viszketnek, majd két három nap múlva elindulnak hosszú (akár egy évig is tartó) kanyargós, bőr alatti kalandtúrájukra a lárvák. Naponta több millimétert is haladhatnak, amelynek következtében ijesztő rajzolat tűnik elő a bőrön. A lárva "tetoválás" ugyan nem okoz további gondot, ám a behatolás helyén lévő pörsenések továbbra is viszkethetnek, valamint jellemző a felülfertőzés.Kezelés nélkül egy idő után elhalnak a lárvák, és a szervezet kilöki magából azokat.Megelőzés:

Mind a legyek, mind a horogféreg (és általánosságban minden parazita) kapcsán elmondható, hogy rendkívül fontos a személyes higiénia betartása. A gyakori, fertőtlenítős kézmosás, a test ruhával való védelme (akkor is, ha hőség van, könnyű anyagból varrt hosszú nadrág és ing a legyek, a szúnyogok ellen), valamint az élelmiszerek hőkezelése, a nyers zöldségek, gyümölcsök (palackozott vízzel való) lemosása. 


forrás: life.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.